W związku z tym, że tempo wzrostu młodych kaczek jest bardzo intensywne, wymagają one paszy lekko strawnej i bogatej w przyswajalne białko. Ważną rolę w prawidłowym wychowie i produkcji pełnią mikroelementy i witaminy (w szczególności A, D3, E, B2, niacyna, kwas pantotenowy oraz odpowiednia ilość choliny jako składniki zapobiegające m.in. stłuszczeniu wątroby). Tak ułożona mieszanka pozwala osiągnąć zadowalające wyniki tuczu. Prawidłowe zbilansowanie paszy powoduje również zmniejszenie jej zużycia przez stado oraz uzyskanie zdrowych, dobrze umięśnionych i upierzonych kaczek. Dobrze ukształtowana tuszka o wysokich walorach smakowych mięsa jest gwarancją sukcesu.
Rodzaj | Kaczka 1 | Kaczka 2 | Kaczka 3 | |
---|---|---|---|---|
Stosowanie | tyg. | 0-2 | 3-4 | >4 |
Białko sur. | % | 20,5 | 18,95 | 16,00 |
Lizyna og. | % | 1,19 | 1,00 | 0,85 |
Metionina | % | 0,60 | 0,46 | 0,44 |
Treonina | % | 0,78 | 0,70 | 0,59 |
Tłuszcz sur. | % | 3,50 | 3,90 | 4,30 |
Włókno sur. | % | 3,50 | 3,90 | 4,30 |
Kokcydiostattyk | +/- | - | - | - |