Białko i jego korygowanie w dawce -- Golpasz | Pasze dla drobiu, bydła i trzody

Białko i jego korygowanie w dawce

17.12.2020

Bardzo ważnym elementem bilansowania dawek pokarmowych dla krów mlecznych jest ilość białka ogólnego w dawce, oraz określenie ilości białka rozkładanego w żwaczu i białka rozkładanego w jelicie cienkim. Białko wnosi do dawki aminokwasy, zwłaszcza w przypadku produkcji mleka metioninę i lizynę. Odpowiednie zbilansowanie tego składnika dawki, wpłynie pozytywnie na zdrowotność stada, ilość mleka oraz jego parametry. Ze względu na to, że komponenty białkowe są jednymi z najdroższych składników paszy, musimy zadbać o jak najbardziej racjonalne gospodarowanie tym elementem i pozyskiwanie go w sposób najtańszy.

Najtańsze źródła białka

Najtańszym źródłem białka w gospodarstwie są kiszonki z traw i roślin motylkowych. Poziom zawartości białka w nich jest uwarunkowany rodzajem roślin, fazą zbioru, pogodą, nawożeniem. Najczęściej kiszonki z traw zawierają białko na poziomie 12-16 % sm. Kiszonki z lucerny oraz innych roślin motylkowych 18-24 % sm. Białko zawarte w roślinach tych jest to głównie białko tzw. żwaczowe. Kiszonka z kukurydzy zawiera ok. 9 % białka i raczej trudno zaliczyć ją do pasz białkowych. Ziarna zbóż zawierają ok 11% białka, w otrębach ok.14%. Jeżeli dawka żywieniowa wymaga korekty (mocznik w mleku nie osiąga poziomu 200-280 mg/l, białko w mleku jest niskie przy dostępie energii, mała ilość mleka), musimy zastosować „korektor” białkowy.

Korygowanie dawek pod względem białka

Większość korektorów oparta jest o produkty uboczne przemysłu spożywczego, ale za nim o nich należy wspomnieć też o roślinach z wysoka zawartością białka. Groch, bobik mogą stanowić formę korektorów, wadą są substancje antyżywieniowe, dostępność i gorzkawy smak. Najpopularniejszą formą korektorów białka są śruty: rzepakowa (34%), sojowa (46%), słonecznikowa (30%).  Forma ich pozyskiwania oraz obróbka (tłoczone na zimno, na ciepło, ekstraktowane, ekstrudowane, otoczkowanie) wpływa na poziom białka rozkładanego w żwaczu i białka tzw. chronionego. Innymi dostarczycielami białka jest DDGS (25%), wadą jest brak jednorodności oraz „etykieta” nośnika mikotoksyn, oraz młóto browarniane (26%) wadą dostępność jesienią, zimą, oraz trudność z przechowywaniem. Wspomnieć należy także o drożdżach paszowych, gdzie poziom białka wynosi grubo ponad 50%, ale jest to korektor bardzo drogi. Oraz o moczniku który wnosi bardzo dużo białka żwaczowego do dawki, ale musi być stosowany w sposób kontrolowany, bo może przysporzyć hodowcy problemów ze zdrowotnością i rozrodem stada.

Inną formą korygowania dawek pod względem białka, jest używanie mieszanin ww. komponentów białkowych w formie: korektorów białkowych, koncentratów, mieszanek treściwych. Na przestrzeni lat zaciera się granica między mieszankami a korektorami i koncentratami produkowanymi przez przemysł paszowy. Bo czy mieszanina zawierająca 30 % białka to jest „mocna” mieszanka treściwa czy „słaby” koncentrat. Niemniej za stosowaniem korektorów i koncentratów białkowych (36-44%) często przemawia użycie różnych komponentów białkowych o różnych czasach i formach rozkładu białka, a co za tym idzie bogatszy skład aminokwasów niż w samych śrutach, stabilne surowce, często też wbrew pozorom korzyści finansowe. Korzystniejsza cena, wszystko jest w jednym worku (silosie), dodatkowe witaminy, dodatki funkcjonalne, jednorodność, brak zbryleń, gwarantowany poziom białka. A w przypadku stosowania mocznika, w takich produktach (zawartość białka najczęściej pow.40%), użycie mocznika paszowego i zastosowanie go w sposób kontrolowany.

„Korektory” białkowe w naszej ofercie

W ofercie produktowej firmy GOLPASZ znajdziecie Państwo kilka „korektorów” białkowych zawierających od 37 do 44 % białka, a także kilka mieszanek treściwych o wysokim poziomie białka 24 do 30 % białka. Zapraszamy do kontaktu z Naszymi doradcami, którzy po analizie wyników i sytuacji na fermie, dobiorą odpowiedni system korygowania dawki o białko.

Producent pasz dla hodowli bydła, trzody, drobiu Golpasz S.A.

De Heus Sp. z o.o.
ul. Lotnicza 21B
99-100 Łęczyca
woj. łódzkie
Polska

KRS 000060991
Sąd Rejonowy w Łodzi dla Łodzi Śródmieścia
NIP 526-13-06-893
REGON 011917655
kapitał zakładowy 22 141 000,00 zł

© Copyright 2021 by Golpasz S.A.. Wszelkie prawa zastrzeżone. Polityka RODO

Visit Us On Facebook